Předběžné pokyny pro zájezd do VB

28.04.2015 20:00

Předběžné pokyny pro účastníky studijního zájezdu do Velké Británie č. 16215

1.      Sraz všech účastníků zájezdu bude upřesněn cca 1 týden před odjezdem. Adresy hostitelských rodin obdrží každý účastník cca 2– 3 dny před odjezdem.

2.     Doporučuje se, aby si účastníci vzali s sebou:

- adaptér na 240 V, pro případné nabíjení telefonů a použití vysoušeče vlasů

- dostatek jídla a nápojů (v ceně zájezdu je zahrnuto: dne 11. 5. večeře v hostitelských rodinách,  
12. 5., 13. 5. a 14. 5. plná penze formou snídaně, obědového balíčku a teplé večeře, dne 15. 5. snídaně a obědový balíček). Na cestě zpět bude možnost zakoupení teplých párků u řidičů.

         - teplé oblečení na cestu, polštářek, ev. deku do autobusu

         - 2 páry pevných bot, deštník nebo pláštěnka

         - platný cestovní pas nebo platný občanský průkaz se strojově čitelným kódem (dle pokynů Ministerstva zahraničních věcí), účastníci jiné st. příslušnosti než ČR jsou povinni vyřídit si veškeré další formality nutné k vycestování (aktuální informace podá ambasáda, příp. CK)

      - ledvinku nebo taštičku na krk na peníze a adresu anglické rodiny, lehký batůžek na svačiny

         - domácí teplejší oblečení

         - toaletní potřeby + vlastní ručník (povlečení ne), základní toaletní potřeby do autobusu

         - základní léky pro event. nachlazení

         - slovník, psací potřeby a slohu na prospekty a mapky, oblíbené DVD

         - drobný dárek pro rodinu (něco typického pro naši republiku)

         - doporučené kapesné:

-  vstupy do památek - do 15ti let min. 70 ₤ (z toho na vstupy cca 60₤), nad 15 let min. 95 ₤ (z toho na vstupy cca 85 ₤)

V případě zájmu o alternativní vstupy  je potřeba v doporučeném obnosu zohlednit cenu těchto vstupenek.

         - kapesné cca 4 € (drobné mince na WC – 0,50 € /1 vstup ), během cesty tam i zpět se provádí pravidelné zastávky, možnost zakoupení občerstvení i na benzinových pumpách v Eur.

         - české peníze cca 200 - 250,- Kč na zakoupení občerstvení v autobusu (káva, čaj, nealko nápoje – cca 15,-,  párky 40,- Kč, instantní polévka 20,-)

- zavazadla – doporučujeme 2 zavazadla: menší  příruční  zavazadlo s jídlem, základními hygienickými potřebami, doklady, penězi a psacími potřebami si student vezme s sebou do autobusu, druhé zavazadlo – kufr nebo taška (toto druhé zavazadlo musí být označené jmenovkou vlastníka). Žádáme účastníky, aby z kapacitních důvodů dodržovali rozměr hlavního zavazadla do velikosti  70x45x30 cm.

- kartičku pojištěnce zdravotní pojišťovny pro případ pojistné události na území ČR

               Přísný zákaz nošení kapesních nožů (nože s pojistkou – ilegální) a slzného plynu

              

3.      Každý účastník studijního zájezdu je povinen učinit vše, aby během svého pobytu v anglické rodině nezpůsobil žádnou škodu. V případě, že škodu v rodině způsobí, bude ji muset uhradit (totéž platí v případě škody způsobené na vybavení autobusu). Účastníci budou hosty v anglické rodině, která se o ně bude starat, a proto je zapotřebí rodinu respektovat.

 

4.     Pojištění je zahrnuto v ceně zájezdu v rozsahu  cestovního zdravotního pojištění, které poskytuje Všeobecná zdravotní pojišťovna do výše 3 mil. Kč. Účastníci, kteří si připlatili i Sdružené připojištění mají v pojistce zahrnuto storno pojištění, odpovědnost za škody  a úrazové pojištění.

 

5.      Jak telefonovat: 

         V případě kontaktu anglické rodiny předvolba 0044 + číslo rodiny (pokud je uvedena před číslem  0, již se po mezinárodní předvolbě nevytáčí)

         V případě kontaktu studenta do Anglie nebo volání studentem zpět do ČR je nutné uvést předvolbu pro ČR 00420. 

 

6.     Orientační ceny ve Velké Británii:

         Fast food (KFC, Mc Donald´s, King Burger) – menu  5,50 – 8 ₤ , Hamburger 4 – 5 ₤, Fish and chips  6,5 – 8 ₤, Hod dog  2,5-3,5 ₤, sandwich, toast 3-4 ₤, Coca Cola, Fanta 1l apod. 2₤ , voda 0,5 l 1₤, muffins 1-2₤ , káva 2 ₤

         Suvenýry: miniatura londýnské tel. budky, doubledecker  apod 10 -15 cm  4-5 ₤,  magnetky s motivy VB 2-4 ₤, vlajka VB 1-2 ₤, plastový náramek s motivy VB 1₤, hrníček s motivy VB 5-8 ₤, deštník s motivy VB 7-10 ₤, pohled 1₤

 

Přejeme všem účastníkům příjemný pobyt, krásné počasí a pevně věříme, že zájezd přispěje k rozšíření a obohacení již získaných znalostí a jazykových dovedností všech účastníků.                                                                                                        

Bc. Jana Červinková                                                                                                                                           za CK Školní zájezdy, s. r. o.

 

 

DŮLEŽITÉ INFORMACE

 

Bezpečnost studentů v době pobytu ve VB či Irsku

·        Hostitelské rodiny prochází přísným výběrovým řízením v souladu s anglickými   zákony. Rodiny nesou plnou odpovědnost za bezpečnost studentů po celou dobu pobytu v rodinách - denně vyzvedávají studenty osobními vozy po návratu z výletu a ráno je opět dopravují na místo srazu. Po návratu do rodiny se již studenti  nemohou sami vzdalovat z místa pobytu. V případě menší vzdálenosti na místo srazu mohou studenti chodit pěšky (viz. níže).

·       Průvodce CK zajišťuje organizační a  průvodcovské služby po celou dobu pobytu, taktéž je prostředníkem mezi britským organizátorem zajišťujícím ubytování a účastníky zájezdu, a to i pro případ řešení nastalých problémů. Průvodce nezodpovídá za studenty, odpovědnost za studenty a za jejich bezpečnost v době výletů nese pedagogický dozor.

·          Studenti nesmí  opouštět hostitelskou rodinu ve večerních hodinách, jen za doprovodu pedagogického dozoru nebo s dospělým členem hostitelské rodiny.

                                                                                                                           

Transport na meeting point (místo srazu s hostitelskou rodinou)

·          V zájmu bezpečnost musí všichni studenti po příjezdu na místo srazu s hostitelskou rodinou setrvat v blízkosti autobusu, dokud hostitelské rodiny nepřijedou pro své hosty. Pokud dosáhli studenti hranice 15 let věku, dům hostitelské rodiny se nachází 5 až 10 minut chůze od meeting pointu, studenti mohou chodit na místo srazu a k bydlišti hostitelské rodiny pěšky.

 

Domácí řád v hostitelských rodinách

·          Boty se zouvají za domovními dveřmi.

·          V pokojích se nekouří, je zakázáno užívat drogy.

·          Pokoje udržujte stále čisté a uklizené.

·          Odpadkové koše v pokojích se vyprazdňují denně.

·          V pokojích nekonzumujte žádné jídlo ani nápoje kromě vody.

·          Sprchu (nebo vanu) používejte až po večerním jídle.

·          Koupelnu po použití zanechte čistou.

·          Není povoleno samostatně obsluhovat elektrické spotřebiče. Dále se nesmí pokládat mokré prádlo na elektrická topná tělesa.

·        Telefonní hovory z pevné linky v hostitelské rodině nejsou povoleny. Pokud pedagogický dozor vyžaduje, aby student zavolal svým rodičům, hovor je možné uskutečnit pouze se souhlasem hostitelské rodiny, a to na účet volaného.

·          Používání koupelny v hostitelské rodině

           - v koupelně smí být pouze jedna osoba.

           - Je zakázáno barvit si vlasy v koupelně v hostitelské rodině.

           - Studenti používají vlastní ručníky, hřeben, mýdlo, šampon apod.

 

Strava během pobytu

·          Snídaně se standardně skládá z corn flaků, ovocného džusu, toastu s máslem, marmelády a  džemu a čaje nebo kávy.

·          Obědový balíček na cestu obsahuje  sendvič, 1 ks ovoce, drobnou sladkost (čokoládovou tyčinku, oplatku či sušenku), balíček chipsů a 0,5 l vody, příp. 0,2 l džusu

·          Večeře sestává z masa či ryby s přílohou (brambory, rýže, těstoviny) a zeleniny, příp. je servírována pizza. Večeře je podávána včetně nápoje.

·          Jiný kraj – jiný mrav – do jídla hosty většinou více než 1x nepobízí. Zdvořilé odmítnutí zde prosím nepraktikujte. 

 

Zdravotní péče ve VB a Irsku

·          Zdarma, po předložení pojišťovací kartičky, je poskytováno  lékařské ošetření ve VB u takového lékaře, který má smlouvu s národním systémem zdravotního pojištění NHS (National Health Service). Je nutné počítat s tím, že léky, stomatologickou péči a služby optiky si pacienti ve Velké Británii hradí. V případě  poskytnutí zdravotní péče u lékaře, kde je vyžadována úhrada v hotovosti, je nutné  uschovat originály stvrzenek o zaplacení. Po návratu do ČR  budou náklady uplatněny u pojišťovny. Bez dokladů pojišťovna neuznává nárok na proplacení.

·          Pokud studenti užívají pravidelně jakékoli léky, musí si vzít dostatečnou zásobu na zájezd a hostitelskou rodinu informovat o svém zdravotním stavu.

 

     Škody způsobené v hostitelské rodině

·          Jakákoli případná škoda způsobená hosty v hostitelské rodině musí být co nejdříve nahlášena průvodci a pedagogickému dozoru a uhrazena do odjezdu skupiny.

·          Pokud mají účastníci zájezdu sjednáno připojištění, musí být sepsán formulář pro případ vzniku škody, který poskytne průvodce. Je třeba  získat od rodiny doklad o úhradě škody, příp. opravě, z důvodu uplatnění  na pojišťovně a uznání nároku. Bez dokladu pojišťovna nemusí danou částku uhradit.

·          V případě škody na majetku doporučujeme také provést fotodokumentaci a následně přiložit k formuláři.

·          Podpis na formuláři, který slouží zároveň jako souhlas s obsahem, musí podepsat obě zúčastněné strany – student, zástupce hostitelské rodiny, průvodce, příp. pedagogický dozor

 

Užitečné informace

·          Doprava – ve Velké Británii jezdí automobily vlevo. Při přecházení ulice se vždy podívejte nejprve doprava a vždy se dívejte dvakrát, než silnici přejdete.

·          Ve Velké Británii je časový posun -1 hod. V průběhu pobytu na území VB jsou veškeré časy a termíny uváděny v místním čase!

·          Zbraně – na veřejných místech je zakázáno mít u sebe jakýkoli druh zbraně, tedy cokoli, co může být použito ke zranění jiné osoby. Slzné plyny a podobné spreje jsou zakázány. Zákaz se vztahuje i na kapesní nože.

·          Krádeže – je třeba dávat si pozor na peněženky, batohy, kabelky, peníze, fotoaparáty apod. Nemějte u sebe větší množství peněz.

·          Když se ztratíte – můžete např. zastavit policistu v uniformě, který vám pomůže. Doporučujeme si uložit  po dobu zájezdu telefonní kontakt na průvodce a v případě potíží průvodce ihned kontaktovat.

 

Důležitá tel. kontakty

          Velvyslanectví České republiky ve Velké Británii - Embassy of the Czech Republic – 26 Kensigton Palace Gardens,   London         tel: ++44 776968 2442, e mail: london@embassy.mzv.cz

      Požární služba, policie, ambulance, pobřežní služba: tel. číslo 999 ( předvolba VB 0044), příp. 112

Pokyny ve formátu PDF si můžete stáhnout ZDE .