OZDRAVENÍ JÍDELNÍCH LÍSTKŮ

21.09.2014 20:13
Spotřební koš – zákon č.258/2000 Sb §24 odst. 1 písm. c - pro jídelny  §82 odst. 2 písm. t - pro hygienu  - vyhláška 107/2005 Sb (důležitá příloha č. 1) 
 
Na hygienickém školení konaném dne 26. 8. 2014 na KÚ HK byla všem vedoucím ŠJ doporučena nová skladba jídelníčků. Nové trendy, nové receptury.
 
Doporučení by mělo být podnětné a funkční. Změny zavádět postupně, dle svých možností.
Z důvodu neustále rostoucí obezity, velkého příjmu bílkovin a naopak malého příjmu obilovin u dětí, žáků i studentů se doporučuje následující četnost pokrmů v jednom měsíci.
 
1. a 3. týden - 4x maso + 1x bezmasý pokrm nesladký
 
2. a 4. týden - 3x maso + 1x bezmasý pokrm nesladký + 1x sladký pokrm
 

Do jídelníčku NEPATŘÍ: 

UZENINY (párky, salámy), UZENÉ  MASO  =  velký obsah soli, nekvalitní maso, koření

SLANINA, ŠPEK =  velký obsah tuku, bílkovin = NEPATŘÍ  DO  BEZMASÝCH  POKRMŮ (nejsou bezmasé)

 

Polévky:  NE  MASOVÉ  POLÉVKY  KE  SLADKÝM  A  LUŠTĚNINOVÝM  POKRMŮM

zeleninové                         12 x

luštěninové                         3 x

masové, vývary s masem (hovězí, gulášová, boršč, s masovou zavářkou)                           2 x

doporučené zavářky: jáhly, pohanka, kuskus, bulgur, vločky apod.

 

Maso: střídat různé druhy – hovězí, krůtí, králík, ryby, kuřecí, vepřové

Kuřecí                                  3 x

Ryby                                     2 x a více

Vepřové                             4 x    maximum

 

Přílohy:

Obiloviny            zařazovat více obilovin (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, tarhoňa)  7x

Knedlíky              2x houskové, 2x bramborové ( s celozrnnou moukou)

 

Zelenina: DENNĚ

Čerstvá, tepelně opracovaná, preferovat kysané zelí

 

Nápoje: střídat nápoje

Voda – neochucená

Nápoje více ředit, sladit cukrem (NE umělá sladidla)

Omezovat černý čaj  -  preferovat ovocný, bylinkový, s medem , s citronem

 

Vhodné kombinace:

LUŠTĚNINY + OBILOVINY (chléb, celozrnné pečivo), LUŠTĚNINY  + ZELENINOVÉ  SALÁTY, luštěniny přidávat do rýže, těstovin - luštěninový karbanátek, nákypy, guláše, omáčky, rizota

BRAMBOROVÁ POLÉVKA + ČOČKA( bez vejce, bez masa, jen se zeleninou!)

 

Nevhodné kombinace:

BUCHTY + GULÁŠOVÁ POLÉVKA,  MASOVÁ POLÉVKA + ČOČKA + VEJCE,  HRACHOVÁ KAŠE + PÁREK + KYSELÁ OKURKA,

K luštěninám nepodávat mléko ani mléčný dezert, masovou a rybí polévku.

Omezit nekvalitní a nezdravé potraviny v kantýnách a školních bufetech.