OZDRAVENÍ JÍDELNÍCH LÍSTKŮ
Do jídelníčku NEPATŘÍ:
UZENINY (párky, salámy), UZENÉ MASO = velký obsah soli, nekvalitní maso, koření
SLANINA, ŠPEK = velký obsah tuku, bílkovin = NEPATŘÍ DO BEZMASÝCH POKRMŮ (nejsou bezmasé)
Polévky: NE MASOVÉ POLÉVKY KE SLADKÝM A LUŠTĚNINOVÝM POKRMŮM
zeleninové 12 x
luštěninové 3 x
masové, vývary s masem (hovězí, gulášová, boršč, s masovou zavářkou) 2 x
doporučené zavářky: jáhly, pohanka, kuskus, bulgur, vločky apod.
Maso: střídat různé druhy – hovězí, krůtí, králík, ryby, kuřecí, vepřové
Kuřecí 3 x
Ryby 2 x a více
Vepřové 4 x maximum
Přílohy:
Obiloviny zařazovat více obilovin (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, tarhoňa) 7x
Knedlíky 2x houskové, 2x bramborové ( s celozrnnou moukou)
Zelenina: DENNĚ
Čerstvá, tepelně opracovaná, preferovat kysané zelí
Nápoje: střídat nápoje
Voda – neochucená
Nápoje více ředit, sladit cukrem (NE umělá sladidla)
Omezovat černý čaj - preferovat ovocný, bylinkový, s medem , s citronem
Vhodné kombinace:
LUŠTĚNINY + OBILOVINY (chléb, celozrnné pečivo), LUŠTĚNINY + ZELENINOVÉ SALÁTY, luštěniny přidávat do rýže, těstovin - luštěninový karbanátek, nákypy, guláše, omáčky, rizota
BRAMBOROVÁ POLÉVKA + ČOČKA( bez vejce, bez masa, jen se zeleninou!)
Nevhodné kombinace:
BUCHTY + GULÁŠOVÁ POLÉVKA, MASOVÁ POLÉVKA + ČOČKA + VEJCE, HRACHOVÁ KAŠE + PÁREK + KYSELÁ OKURKA,
K luštěninám nepodávat mléko ani mléčný dezert, masovou a rybí polévku.
Omezit nekvalitní a nezdravé potraviny v kantýnách a školních bufetech.